Archaické vědomí

22.04.2014 10:50

První strukturou, která emanuje, která se vylévá ze zdroje věčně přítomného počátku je archaické vědomí, nebo-li v terminologii mýtického vědomí zahrada rajská. Tuto strukturu charakterizuje totožnost, která je ještě nerozlišením vědomí a světa, kdy duše ještě spí hlubokým spánkem a dosud nenastalo narušení neduální nevědomé jednoty, mezi člověkem a universem, kterou zažíváme jako novorozenci. Stainer hovoří o člověku prastaré saturnské metamorfóze, kdy saturn v sobě obsahuje všechno co se později vyvíjí a projevuje. Toto stádium nemůžeme porovnávat se žádným stádiem vědomí současných lidí, protože bylo hlubší a je hlubší než bezesný spánek.

 Člověk dávných časů spal bezesným spánkem.

Kdykoliv se nacházíme v hlubokém spánku naší dominantní strukturou vědomí se stává Archaické vědomí (delta vlny),

Archaické vědomí je dominantní strukturou plně prožívanou v nejranějším dětství, a tyto dětské prožitky se příliš neliší od dětských prožitků lidstva. V průběhu první poloviny života pak se ve vztahu k věku střídají v dominanci struktury vědomí, které rovněž odpovídají vývojovým stádiím vědomí lidstva. Archaické vědomí obsahuje nejvíce latentních potenciálních možností a nejméně projevených. Obrovská mozková kapacity, která se postupně redukuje díky všem možným podmětům, genetice atd., se stále zúžuje a zmenšuje. Další struktury vědomí, které se z tohoto archaického vědomí vynořují kvantovými skoky, snižují tuto latentnost a zvětšují projevenost potenciálu. 

 Matčin prs, stejně jako trs banánu pro archaického člověka není odlišný od jeho těla, ale ještě ani své tělo nevnímá jako vlastní. V této nevědomé jednotě neexituje subjekt ani objekt, venku ani uvnitř. Oproti ostatním mláďatům savců, které přicházejí na svět ve stavu relativní pohybové zralosti, lidské dítě se rodí kvůli velké hlavičce o rok dříve. Tento rok zůstává v telepatické a telekynetickém spojení s matkou, jejíž emocionální realita nahradila dělohu a podmiňuje jeho existenci i budoucí vývoj. Prožitek této archaické fáze rozhodne jaký jeho potenciál se v něm rozvine a nabude převahy. Zda vrozené koexistence, či konfrontace (éros, tanátos). Tato první erotická konstalace rozhodne zda v další vývojové fázy bude dítě směřovat k participaci, nebo narcisismu.

zamlženost archaického vědomí postrádá jas, ale i stíny.

Archaické vědomí zahrnuje všechny Hominidy (6. mil. let - 200 tis. let př.n.l.)

Je to období úsvitu lidskosti, předosobní Eden představující základní posun od savců k člověku, ve kterém zůstává i nadále jako velký podvědomí základ z něhož se později vše  vyvíjí. První z našich hominidních předchůdců, ať už někde z Kavkazu, Altaje, východní Evropy, východní Afriky, ztratili svojí animální nevinnost. Jejich vědomí prošlo kvalitativní změnou, kterou si později civilzace připomínaly jako mytologický pád, jako vyhnání z ráje. Hominidové archaického  vědomí byly ještě organickou součástí ekosystému. Vynoření se magického vědomí bylo ale spojeno s duševní inovací, které představovalo zrození lidskosti. Hominidové archaického vědomí byly plně řízeni přirodou, tak jako dítě, když je ještě součástí aurického pole matky. 

Zpět

Novinky

účast

29.04.2013 19:19
Kdykoliv můj zrak ulpí na jakékoliv situaci,vždy jsem pozorovatelem skutečnosti,která je vytvořena k pochopení toho,jak uvnitř mne pulzují myšlenky,pocity a schémata,které jsem přijal.Pozoruji tedy nejen situaci,ale i sám sebe,jako onu situaci,která je mým záměrem vytvořena,ačkoliv jí vytvářím...

Kukačka

22.04.2013 19:36
Tak jako kukačka klade svá vejce do cizího hnízda, tak i mysl do nás klade své výzvy, aby nás svedla z naší vnitřní cesty.

Mír

19.04.2013 12:13
Celý vesmír,jako oko,jako zřítelnice nad námi dlí.Ve své harmonii rozkmitává všechny kvantové částice jež se nám jeví jako pevná struktura hmoty.Už staří máyové vnímaly sebe jako součást celého vesmíru.Jako neodělitelnou skutečnost,která je jako lano protkána v jeden celiství provaz,jež nás...

Duchovní chvění

14.04.2013 16:21
Všechno vědění,mistrovství a všechna cnost nám je dána od počátku.Avšak tím jak jsme si vytvářely po celá léta mylné domněnky o sobě,o světě,soudily ostatní a svými smysly jsme pátraly jen ve vnějším světě,zapomněly jsme na svou pravou podstatu dlící v nejhlubší vrstvách naší duše.Ale teď v době...