Marihuana

13.05.2013 01:59

S lítostí musím konstatovat,že i v dnešní době,která je dobou rozkrývání utajovaných pravda a odumírání zkostnatělých dogmat,lidé ještě stále lpí na svých sugescích,které je uzavírají v nepropustných nádobách,jež nemohou pojmout více poznání.Uzavřeli svou mysl a tonou ve svých falešných představách,jež jsou hypnotickou indukcí,která je vězní v komnatách nevědomosti.

Konopí,nebo-li marihuana-Existují přesvědčivé důkazy,že v minulosti tato posvátná rostlina,jak jí nazývali tehdejší obyvatelé,byla využívána po staletí našimi předky k medicínským a nezřídka kdy spirituálním účelům.

Konopí jako lék je využíváno již od nepaměti. Konopí bylo označováno za lék již v starověké číně, kde ho nazývali "Ma", ale i ve středověké Evropě. Bohužel konopí jako všeobecně prospěšná rostlina byla zapomenuta v konci devatenáctého století až do počátku dvacátého, kdy byla nazývána "ďáblovým dechem" a "pekelným dýmem". V tehdejších časech bylo užívání konopí v jakékoliv formě považováno za hrátky z ďáblem. Ke znovuobjevení konopí jako léku přispělo až hnutí hippies a také dnes již zesnulá legenda Jack Herer, po kterém byla dokonce pojmenována jedna odrůda konopí

Konopí se ve starověku i středověku používalo jako lék na celou řadu neduhů, ale také jako relaxant, tedy "nedělní dýmka". Středověk je sice už dávno pryč, ale konopí jako lék má stále co nabídnout.

Kanabinoidy jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. Systém jejich využívání živými organismy se nazývá kanabinoidový systém. Kanabinoidový systém existuje již přes 600 miliónů let, vyvinul se v dávných dobách ještě před příchodem dinosaurů. Od té doby se neustále vyvíjí a je přítomný ve všech nových živočišných druzích. Kanabinoidový systém má klíčový vliv na celou řadu životních funkcí včetněrozmnožování a přijmu potravy.

Od objevu endogenního kanabinoidového systému se neustále zintenzivňuje výzkum v oblasti farmakologie a potenciálního terapeutického využití kanabinoidů. V posledních 15 letech byly objeveny nejprve dva základní podtypy kanabinoidových receptorů CB1 a CB2, ale v posledních letech již přibylo několik dalších. Vedle fytokanabinoidů z rostlin konopí najdeme mezi modulátory kanabinoidového systému i syntetické agonisty a antagonisty v CB receptorech a inhibitory endokanabinoidové degradace.

Podle jedné z nedávných vědeckých prací provedené německými vědci se kanabinoidové receptory nacházejí v centrální nervové soustavě a mnoha periferních tkáních včetně imunitního, reprodukčního a zažívacího systému, v sympatetických gangliích, hormonálních žlázách, tepnách, plicích a srdci. Našly se i důkazy o mechanismech, které nesouvisejí s receptory, a o účincích endokanabinoidů zprostředkovaných vaniloidními receptory.

Vlastnosti agonistů CB receptorů s léčebným přínosem zahrnují analgesii, uvolňování svalů, imunosupresi, protizánětlivý účinek, protialergický účinek, zlepšení nálady, stimulaci chuti k jídlu, antiemetický účinek, snížení nitroočního tlaku, bronchodilataci, neuroprotektivní a antineoplastický (protinádorový) účinek. V současné době je hlavní důraz kladen na klinický výzkum účinnosti kanabinoidů pro léčení chronické bolesti a nervových poruch.

Vědci také zkoumají antagonisty CB receptorů, o nichž se domnívají, že by mohly sehrát roli v léčení obezity a závislosti na nikotinu. První pokus o zavedení takového léku však skončil naprostým neúspěchem koncem roku 2008, když farmaceutické firmy byly nuceny stáhnout lék s generickým názvem rimonabant a ukončit jeho výzkum (na němž se podíleli i čeští vědci), protože doslova "hubnul do rakve". Nejenže se příliš neosvědčil pro hubnutí, ale navíc způsoboval těžké deprese často končící sebevraždou. Není radno příliš si zahrávat s endokanabinoidovým systémem, protože ještě dobře neznáme všechny jeho funkce. Podobné necitlivé pokusy o zablokování kanabinoidových receptorů jako v případě rimonabantu mohou mít nepředvídané následky podobně jako hrátky čarodějnických učňů.

Další potenciál se skrývá v možnosti využití kanabinoidů pro léčbu alkoholové a heroinové závislosti, Parkinsonovi choroby a poškození paměti při Alzheimerově nemoci.

Potřeba prožívat stavy změněného vědomí je stará jako lidstvo samo. Psychoaktivní látky se užívaly odedávna a v tradičních společenstvích byly stavy změněného vědomí považovány za součást procesu růstu osobnosti a jako prostředek sloužící k obnově psychických sil. Některé náboženské tradice těchto stavů dosahovaly duchovním cvičením, meditací nebo jinými způsoby bez použití psychoaktivních látek, u jiných byly tyto látky nedílnou součástí náboženských obřadů a společenských rituálů. Stav změněného vědomí člověku otvírá širší perspektivy v jeho pohledu na svět kolem i uvnitř něho.

Stav změněného vědomí člověka obohacuje v jeho životní zkušenosti a také ulevuje od psychologického utrpení. Je proto jen přirozené, že v moderní společnosti, v níž je jedinec neustále vystavován nejrůznějším stresům, existuje poptávka po látkách, který je pomáhají lépe snášet. A touha po osobnostním růstu jedince je v dnešní západní společnosti považovaná za naprosto legitimní, takže není divu, kdyžk jeho dosažení používá všechny prostředky, které jsou pro něj dostupné – včetně psychoaktivních látek.

Konopí bylo jednou z prvních hospodářských plodin, které lidstvo pěstuje, dokonce možná tou úplně první. Do jaké míry jeho užívání ovlivnilo vývoj lidské psychiky, se můžeme zatím jen dohadovat. Avšak mnozí významní světoví filozofové a psychologové jako např. William James, Carl Jung, Stanislav Gróf jsou přesvědčení, že lidstvo by bez schopnosti prožívat stavy změněného vědomí nemohlo plně obnovovat svůj tvůrčí a kulturní potenciál. Užívání konopí tedy souvisí s naplňováním základních lidských potřeb, a proto jeho kriminalizace odporuje základním lidským právům.

zdroj:https://www.bushka.cz/archiv/kanabinoidy.html

       https://www.legalizace.cz/konopi/konopi-jako-droga/

 

 

Zpět